• Besteld voor 16 uur = de volgende werkdag verzonden

/ Blog / Recepten / Het wondergraan quinoa

Het wondergraan quinoa

Quinoa, uitgesproken als ‘kien-wa’ en dus niet ‘ki-no-ah’ wint sterk aan populariteit. In dit bericht komt je meer te weten wat het juist is (is het wel effectief een graan zoals de titel doet vermoeden?) en of het terecht ‘superfood’ wordt genoemd.

1. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten

Er bestaan ongeveer 120 verschillende soorten, waarvan de bekendste varianten wit, rood en zwart gekleurd zijn. De witte variant is het meest bekend, maar ook de rode quinoa verschijnt steeds meer op het menu en dan voornamelijk in salades doordat het beter z’n vorm behoudt. De zwarte variant heeft een meer aardse en zoete smaak.

2. Quinoa is geen graan… maar een zaadje

Quinoa wordt in één adem genoemd met couscous en andere korrelgranen, maar eigenlijk is het geen graansoort. Het is een plant, en van deze plant worden de zaden gebruikt.

3. De meeste zaadjes krijgen een klein staartje

Nadat je de quinoa hebt gekookt, zie je vaak een soort staartje aan de zaadjes. Dit is niks geks, maar simpelweg de kiem in het zaadje die naar buiten komt.

4. Quinoa moet worden gewassen. 

Quinoa spoel je best grondig vooraleer je het kookt. De meeste soorten bevatten immers saponines die een bittere smaak veroorzaken.

5. Quinoa is een volwaardig proteïne

Wanneer proteïnen een minimaal aantal aminozuren bevatten worden ze beschouwd als volwaardig. Dit zijn bijvoorbeeld vis- en vleessoorten, gevogelte, eieren en zuivel. Quinoa is hier het perfecte voorbeeld van, en anders dan bijvoorbeeld granen (waar het vaak mee wordt vergeleken) is quinoa wel een bron van volwaardige proteïnen.

Misschien heb je nu zin in

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven